zaterdag 5 oktober 2013

Drukbezochte #ZuinigLicht Duurzame Verlichtingstafel op 13 september in Heerenveen was een succes




Energie besparen met alternatieven voor openbare verlichting

De drukbezochte #ZuinigLicht (Rijkswaterstaat Leefomgeving) Duurzame Verlichtingstafel op 13 september in Heerenveen was een succes.
Tijdens de presentaties, filmpjes en discussies werd duidelijk dat gemeenten veel energie kunnen besparen met alternatieven voor openbare verlichting, zoals markering en wegdekreflectie.


Paul Rutte, senior projectmanager bij de provincie Noord-Holland, maakte duidelijk dat de Nederlandse verlichting vaak best wat minder kan. De energie die wordt gebruikt voor openbare verlichting, wordt opgewekt door anderhalve elektriciteitscentrale en zorgt voor een uitstoot van 6,3 Megaton CO2. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor 85 procent van dit energieverbruik.

Actieve markering
Een alternatief voor openbare verlichting is actieve markering: led-verlichting in of langs de weg die aangaat zodra er een auto nadert en die de weg goed zichtbaar maakt. Het Inter Provinciaal Overleg (IPO) stelde een aanbeveling op om kennis en ervaring over actieve markering te delen, om een beargumenteerde afweging te maken en om handvatten te bieden voor eenduidige toepassing van actieve markering. De NSVV publiceert de aanbeveling dit najaar.

Wegdekreflectie
Piet Zijlstra van Kijlstra Bestrating liet zien dat reduceren van openbare verlichting goed mogelijk is door reflecterende stenen in of langs de weg te gebruiken. Uit onderzoek in opdracht van de provincie Groningen blijkt dat de zichtbaarheid van de weg zowel 's nachts als overdag verbetert door reflecterende witte banden langs de weg te plaatsen. Bij nat weer benadert dit bovendien de eigenschappen van markering.
Als wegdekreflectie meegenomen wordt in het lichtontwerp (met name verblijfsgebied)kan veel energie bespaard worden. Ook verbetert de veiligheid van de weg.



Klik hier voor de Prezi van Piet

Ervaringen met reflecterende RWS-banden
Jos Langkamp van de Provincie Groningen gaf een presentatie over de ervaringen van de Provincie Groningen met reflecterende (RWS)banden. De Provincie Groningen plaatst daarom geen verlichting - tenzij dit echt nodig is - om energie te besparen en de duisternis te koesteren.



Innovatief
Student Maurits Jongebreur vertelde namens team Heerenveen over hun innovatieve idee voor de ontwerpwedstrijd Light Challenge: een trottoirband met daarin witte ledverlichting. Het effect is vergelijkbaar met volle maan in een heldere nacht en de verlichting creƫert een veilig gevoel. Het concept is flexibel inzetbaar, heeft een lange levensduur en kan mogelijk tot 90 procent energie besparen ten opzichte van conventionele verlichting.

Klik hier voor de Prezi van Maurits


Energiebesparing
Wethouder Age Hartsuiker lichtte toe: "Gemeente Heerenveen vindt duisternis, bewust leven en energiebesparing belangrijk en hanteert daarom de slogan: Uit waar het kan, aan waar het moet". Innovatieve oplossingen die de gemeente gebruikt, zijn bijvoorbeeld lichtbakens op zonne-energie en wegdekreflectie. Bovendien is veel verlichting gedimd, zonder dat de bewoners het gemerkt hebben.

Klik hier voor de presentaties zonder de prezi's






Geen opmerkingen: